Współpraca gmin województwa łódzkiego z organizacjami wsparcia przedsiębiorczości - Chądzyński, Jacek (Operation of Communities of Łódz Voivodeship with Organizations Supporting Entrepreneurship, 2011)
Współczesne koncepcje rozwoju terytorialnego zakładają aktywizowanie i partycypację jak najszerszego grona lokalnych aktorów w procesie tworzenia i realizacji polityki rozwoju. Jej istotnym elementem jest polityka wspierania przedsiębiorczości. Skoro tak, to rzeczą oczywistą staje się potrzeba podejmowania przez władze lokalne współpracy z podmiotami zajmującymi się na co dzień wspieraniem przedsiębiorczości. Wydaje się, że ich wiedza i doświadczenie pozwalają lepiej zidentyfikować potrzeby i wybrać drogi ich zaspokojenia, jak również lepiej wykorzystać środki, które władza zamierza przeznaczyć na wsparcie procesów przedsiębiorczych na swoim terenie. Praktyka wskazuje, że nie jest to wcale tak oczywiste. W artykule zostaną zaprezentowane wyniki badań w zakresie współpracy władz lokalnych gmin województwa łódzkiego z organizacjami wspierającymi przedsiębiorczość na tym poziomie.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 152, s. 58-66
Keywords: przedsiębiorczość; gospodarka lokalna; entrepreneurship; local economy