Zmiany dotyczące budżetów jednostek samorządu terytorialnego wprowadzone ustawą o finansach publicznych z 2009 roku - Bury, Agata (Changes inBudget of Local Self-Government Units Introduced by the New Act of 2009 on Public Finance, 2011)
Artykuł prezentuje zmiany dotyczące budżetów jednostek samorządu terytorialnego wprowadzone ustawą o finansach publicznych z 2009 r. Ustawa pewne możliwości działania zawęża (np. tworzenie rachunków dochodów własnych jednostek budżetowych), w innych daje większą swobodę (np. podejmowanie decyzji odnośnie do harmonogramu wykonania budżetu). Omawiane zmiany dotyczą także m.in.: ograniczeń w zadłużaniu się JST, procedury budżetowej, w tym zatwierdzania wykonania budżetu, tworzenia rezerw, rozliczania dotacji.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 152, s. 48-57
Keywords: budżet; instytucje samorządów terytorialnych; finanse publiczne; budget; local government institutions; public finance