Proces suburbanizacji terenów podmiejskich Łodzi na przykładzie gmin powiatu zgierskiego - Brzeziński, Cezary (The Process of Suburbanisation of Łódź Suburbia Areas on the Example of the Communities of Zgierz Poviat, 2011)
Procesy suburbanizacji zachodzą w sposób coraz bardziej intensywny wokół polskich aglomeracji. Skala i dynamika tego zjawiska zmuszają do wnikliwej jego obserwacji, gdyż niesie ono ze sobą wiele negatywnych skutków. Powiat zgierski graniczący z Łodzią, połączony z nią ważnymi trasami krajowymi oraz cechujący się atrakcyjnym środowiskiem przyrodniczym, jest w szczególny sposób narażony na negatywne skutki procesu żywiołowego "rozlewania się" miast. W celu zbadania skali tego procesu dokonano analizy wielkości i kierunków migracji, wielkości powierzchni gruntów rolnych wyłączonych z produkcji rolnej z uwzględnieniem celu wyłączenia oraz liczby pozwoleń na budowę.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 152, s. 37-47
Keywords: strefy podmiejskie; gmina; suburban areas; district