Odpływ kapitału inwestycyjnego ze specjalnych stref ekonomicznych zlokalizowanych w województwie dolnośląskim - implikacje społeczno-ekonomiczne - Broszkiewicz, Paweł (The Outflow of the Investment Capital From Special Economic Zones Situated in Lower Silesian Voivodeship - Socio-Economic Implications, 2011)
Transformacja ustrojowa polskiej gospodarki w zasadniczy sposób wpłynęła na cele i metody kształtowania przestrzeni społeczno-gospodarczej kraju. Jednym z podstawowych zagadnień, którego rozwiązanie stało się kluczowym problemem w polityce ekonomicznej państwa, było zjawisko nasilającej się polaryzacji w wymiarze zarówno regionalnym, jak i krajowym. Elementem polityki regionalnej prowadzonym na szczeblu państwowym były specjalne strefy ekonomiczne. Efektywność instrumentu jest jednak trudna do oszacowania oraz mocno uzależniona od warunków prawno-ekonomicznych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 152, s. 25-36
Keywords: specjalne strefy ekonomiczne; rozwój; special economic zones; development