Współczesny dorobek światowych i polskich badań przestrzennych aspektów przestępczości - Bogucka, Emilia (Contemporary Achievements of the World and Polish Research of the Spatial Aspects of Crime, 2011)
Celem artykułu jest przedstawienie współczesnego dorobku światowych i polskich badań przestrzennych aspektów przestępczości. W opracowaniu najpierw omówiono zagadnienia podejmowane w światowych i polskich pracach geografii przestępczości, przy szczególnym uwzględnieniu cech je wyróżniających. Następnie wskazano na różnice istniejące w zagranicznych i polskich badaniach nad przestrzennymi aspektami zjawiska przestępczości.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 152, s. 13-24
Keywords: przestępczość; przestrzeń geograficzna; crime; geographic space