System kaizen w przedsiębiorstwie Toyota Motor Manufacturing Poland - Urban, Stanisław (Kaizen System of the Toyota Motor Manufacturing Company in Poland, 2011)
Kaizen to wywodząca się z Japonii filozofia ciągłego doskonalenia, której podstawową zasadą jest ciągłe zaangażowanie i chęć ciągłego podnoszenia jakości firmy i produktów. Jego istotą jest orientacja na procesy, a za ich pośrednictwem na wyniki. Na potrzeby systemu zarządzania kaizen wypracowano zasady i przykazania, którymi kierują się wszyscy pracownicy. Wypracowane zostały też rozwiązania organizacyjne właściwe dla tego systemu. System kaizen przynosi znaczne efekty w firmach japońskich. Ich zastosowanie w firmach japońskich działających w Polsce także zaowocowało znacznymi korzyściami.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 164, s. 167-175
Keywords: system zarządzania keizen; koła jakości; koordynator keizen; przedsiębiorstwo