Strategie rozwoju przedsiębiorstw sektora budownictwa mieszkaniowego w Polsce w warunkach kryzys - Strzelecka, Renata Halina (Development Strategies of Polish Housing Sector Companies During the Economic Recession, 2011)
Celem artykułu była próba zidentyfikowania determinant mających wpływ na wybory strategiczne firm deweloperskich w Polsce, a także przybliżenie strategii rozwoju stosowanych przez firmy tego sektora w okresach nieciągłości spowodowanych kryzysem. Starano się także wykazać, jak ważna dla przetrwania tego rynku jest identyfikacja czynników stymulujących rozwój sektora oraz szybkie ich uwzględnienie w strategiach. Działanie przedsiębiorstw rynku deweloperskiego w okresie bessy jest bardzo trudne, trudne są również wybory strategiczne firm, a reakcje przedsiębiorstw na zachodzące w otoczeniu zmiany obarczone dużym ryzykiem. Pomimo tych trudności są na tym rynku podmioty, które potrafią dostosować swoje działania do trudnej sytuacji i wdrożyć skuteczne strategie rozwoju.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 164, s. 138-148
Keywords: deweloper; kryzys; rozwój; strategia