Małe i średnie przedsiębiorstwa jako uczestnicy procesu dyfuzji wiedzy i innowacji - Golej, Robert (Small and Medium Enterprises as a Participant in the Process of Diffusion of Knowledge and Innovation, 2011)
Podjęte w artykule kwestie dotyczą zdolności przedsiębiorstw sektora MSP do absorpcji wiedzy i innowacji. Badania literaturowe wykazały, że przedsiębiorstwa sektora MSP są predysponowane do aktywnego uczestnictwa w procesie dyfuzji wiedzy i innowacji. Na podstawie badań empirycznych1 wykazano, że przedsiębiorstwa małe i średnie nie prowadzą uporządkowanego zarządzania innowacjami, co zdecydowanie osłabia ich systemową zdolność do podjęcia aktywności innowacyjnej. Równocześnie uznają one konieczność jego uporządkowania oraz zależność szybkości wprowadzania innowacji od zastosowanych rozwiązań metodycznych w obszarze zarządzania innowacjami. Jednocześnie zastosowane metody nie mogą tłumić żywotnych cech charakterystycznych dla firm tego sektora.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 164, s.74-89
Keywords: dyfuzja innowacji; innowacyjność; sektor MSP