Przywództwo w rolniczych spółdzielniach produkcyjnych. Raport z badań - Gajewska, Małgorzata (Leadership in Farming Productive Cooperatives. Research Report, 2011)
Artykuł prezentuje wyniki badań ankietowych kadry menedżerskiej rolniczych spółdzielni produkcyjnych (RSP) w zakresie realizacji procesu przewodzenia, tj. kierowania ludźmi. Została w nim omówiona specyfika zarządzania wynikająca głównie z zasad funkcjonowania przedsiębiorstwa spółdzielczego. Opracowanie przedstawia charakterystykę kadr kierowniczych RSP pod względem cech demograficzno-społecznych i osobowościowych oraz diagnozuje stosowane style kierowania. Pokazuje również sposoby motywowania personelu wykorzystywane w tych organizacjach.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 164, s. 62-73
Keywords: rolnicze spółdzielnie produkcyjne; przywództwo; motywowanie; style kierowania; kompetencje menedżerskie kadry kierowniczej