Telepraca, zespoły wirtualne - rola i wyzwania w XXI wieku - Chłopek, Piotr (Telework, Virtual Teams - Role and Challenges in the 21st Century, 2011)
Przemiany polityczne i gospodarcze w krajach rozwiniętych od końca XX w. spowodowały gruntowne przeobrażenia systemów pracy. Powstały nowe jej rodzaje: telepraca, zespoły wirtualne - czyli praca na odległość. Telepraca, zespoły wirtualne i organizacje wirtualne to terminy nowe w światowej literaturze naukowej, powstały jednak pod koniec XX w., który przyniósł rozwój technologii umożliwiających lepszy dostęp do informacji. Rozwój technologii i innowacje coraz silniej wpływają na zarządzanie, jego usprawnianie i tworzenie wartości dodanej. Rośnie ilość informacji przesyłanych przez Internet, sieci telefoniczne i inne rodzaje mediów elektronicznych. W artykule wyjaśniono pojęcia telepracy i zespołów wirtualnych oraz opisano konsekwencje ich wykorzystania w praktyce przedsiębiorstw działających m.in. na terenie Polski.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 164, s. 38-52
Keywords: telepraca; zespół wirtualny; organizacja wirtualna; technologia komunikacyjna