Realizacja interesów wykonawców zadań przedsiębiorstwa w ramach zatrudnienia niepracowniczego - Bąk-Grabowska, Dominika (Accomplishment of Interests of Enterprises Tasks Contractors as Part of Non-Worker Employment, 2011)
W opracowaniu zwrócono uwagę na interesy wykonawców zadań w ramach zatrudnienia niepracowniczego. Przedstawiono podstawowe warunki realizacji interesów wykonawców zadań w elastycznym modelu zatrudnienia. Analiza opinii wykonawców zadań, pracujących na umowę zlecenie i umowę o dzieło, ujawniła znaczące problemy w zakresie realizacji ich oczekiwań, związane głównie z nienawiązywaniem stosunku pracy z przedsiębiorcą. Przewiduje się, że skala i ranga tych problemów mogą stać się impulsem do zmian w obowiązującym systemie prawa pracy.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 164, s. 19-27
Keywords: elastyczny model zatrudnienia; zatrudnienie niepracownicze; interesy wykonawców zadań