Implementacja elementów koncepcji lean manufacturing i związane z nią role pracowników na przykładzie przedsiębiorstwa produkcyjnego - Bartos, Karolina (Implementation of Lean Manufacturing's Elements and Related Roles of Employees on the Example of Manufacturing Company, 2011)
Celem artykułu jest ukazanie etapów wdrażania koncepcji lean manufacturing (LM) oraz roli, jaką odgrywa każdy pracownik przedsiębiorstwa produkcyjnego podczas tej transformacji. Podzielono pracowników na trzy grupy: naczelne kierownictwo, kadrę lean i pracowników bezpośrednio produkcyjnych oraz skupiono się na zadaniach, jakie czekają każdego z ich członków. W części empirycznej przedstawiono poszczególne etapy wdrażania LM na przykładzie jednego z polskich przedsiębiorstw farmaceutycznych, zaprezentowano strukturę organizacyjną LM w tej firmie oraz szczegółowo opisano funkcje poszczególnych jej jednostek.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 164, s. 9-18
Keywords: lean manufacturing; implementacja koncepcji; role pracowników