Symulacyjna analiza dokładności oceny wartości przeciętnej za pomocą strategii zależnych od różnicy statystyk pozycyjnych zmiennej dodatkowej - Wywiał, Janusz L. (Accuracy of Population Mean Estimation on the Basis of Strategies Dependent on Difference of Auxiliary Variable Order Statistics. Simulation Analysis, 2011)
Praca dotyczy estymacji wartości średniej lub globalnej w populacji skończonej i ustalonej. Wnioskowanie jest wspomagane obserwacjami w całej populacji cechy dodatkowej. Brane są pod uwagę strategie estymacji zależne z jednej strony od planu losowania proporcjonalnego do dodatniej różnicy dwóch statystyk pozycyjnych, a z drugiej - od trzech estymatorów typu regresyjnego. Konstrukcja jednego z tych estymatorów została zainspirowana ideą regresji wyznaczanej metodą dwóch punktów, o których najpierw czerpałem wiadomości z prac Hellwiga [1; 2]. W artykule przeprowadzono analizę porównawczą dokładności tych estymatorów na podstawie badania symulacyjnego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 165, s. 180-190
Keywords: metoda reprezentacyjna; plan losowania próby; estymator regresyjny; statystyki pozycyjne; statystyka Horvitza-Thompsona