Modelowanie i prognozowanie zapotrzebowania na energię elektryczną w mikroskali - Szmuksta-Zawadzka, Maria; Zawadzki, Jan (Modeling and Forecasting Demand for Electricity in Microscale, 2011)
W pracy przedstawione zostały wyniki modelowania i prognozowania zapotrzebowania na energię elektryczną w regionie dla danych wysokich częstotliwości (półgodzinnych). Prognozy zostały zbudowane na podstawie modeli opisujących za pomocą zmiennych zero-jedynkowych trzy rodzaje wahań periodycznych o cyklach: rocznym, tygodniowym i dobowym. Ponadto zawierają tego rodzaju zmienne dla oznaczenia dni świątecznych. W modelach uwzględnione zostały także opóźnione zmienne endogeniczne. W toku empirycznej weryfikacji prognoz została przeprowadzona analiza ex post ich dokładności.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 165, s. 152-161
Keywords: popyt na energię elektryczną; dane wysokich częstotliwości; prognozowanie