Rozbieżności w pomiarze ubóstwa ekonomicznego - Rusnak, Zofia (The Diversity in the Measurement of Economic Poverty, 2011)
Jednym z głównych celów polityki społecznej jest dążenie do ograniczenia zasięgu ubóstwa ekonomicznego, które jest definiowane jako brak wystarczających środków finansowych pozwalających na zaspokojenie potrzeb osób zaliczanych do tego gospodarstwa. W artykule podjęto próbę wskazania czynników, które mają zasadniczy wpływ na rozbieżności w ocenach zasięgu i głębokości ubóstwa ekonomicznego. Do czynników tych należą przede wszystkim brak jednolitej metodologii wyznaczania granic ubóstwa oraz różne źródła i rozmaity charakter danych statystycznych dotyczących zjawiska ubóstwa. Dane ilustrujące różnice w ocenach sfery ubóstwa ekonomicznego pochodzą z następujących badań: Badań Budżetów Gospodarstw Domowych (BBGD), Europejskiego Badania Dochodów i Warunków Życia (EU-SILC) oraz badania panelowego realizowanego w ramach Diagnozy Społecznej (DS.).
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 165, s. 135-151
Keywords: ubóstwo ekonomiczne; skale ekwiwalentności; granice ubóstwa; stopa ubóstwa; luka dochodowa; badanie EU-SILC