Ocena niesprawiedliwości poziomej w podatku dochodowym od osób fizycznych - Kośny, Marek; Mazurek, Edyta (The Assessment of Horizontal Tax Equity, 2011)
Sprawiedliwe opodatkowanie jest i będzie zawsze problemem aktualnym. Jest to problem złożony i wieloaspektowy i trudno jest wyczerpująco zakończyć dyskusję na ten temat. Pomimo powszechnego zainteresowania tym tematem nie ma ściśle sformułowanych rozwiązań, które spełniałyby oczekiwania zarówno władzy stanowiącej podatki, jak i podatników. W doktrynie podatkowej bezspornie jednak przyjmuje się zasadę sprawiedliwości poziomej obejmującej zarówno powszechność, jak i równomierność opodatkowania. W artykule poruszony zostanie problem oceny sprawiedliwości opodatkowania w aspekcie wspomnianej sprawiedliwości poziomej i sprawiedliwości pionowej. Wykorzystane w tym celu zostaną dekompozycje wskaźnika redystrybucji dochodów (RE) oraz wskaźnika rerankingu Atkinsona-Plotnicka-Kakwaniego (RAPK). Analiza zostanie przeprowadzona na podatnie rzeczywistych danych dotyczących osiąganych dochodów brutto i netto.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 165, s. 63-73
Keywords: redystrybucja; sprawiedliwość pozioma; współczynnik Atkinsona–Plotnicka–Kakwaniego (RAPK); dekompozycja RAPK