Analiza użyteczności wybranych portali społecznościowych - Watróbski, Jarosław; Konys, Agnieszka; Goliszek, Karolina Maria (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2011)
W artykule przedstawiono próbę oceny użyteczności wybranych portali społecznościowych. W tym celu przybliżono pojęcie nurtu Web 2.0 oraz stanowiących jego część portali społecznościowych oraz dokonano uogólnienia doświadczeń literaturowych w zakresie badań nad użytecznością stron internetowych. Eksperymenty badawcze zrealizowano z użyciem aparatu wielokryterialnego wspomagania decyzji, dokonując klasyfikacji portali społecznościowych oraz oceny ich użyteczności. Całość kończą wnioski z przeprowadzonych badań
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 187, s. 279-289
Keywords: World Wide Web (www); portale internetowe; społeczeństwo; serwis internetowy; web portals; society; website