Charakterystyka wybranych rozwiązań informatycznych Web 2.0 - Unold, Jacek (Characteristics of Chosen Technological Solutions in Web 2.0, 2011)
Istotę koncepcji Web 2.0 stanowią zarówno otwarte standardy, które już wcześniej funkcjonowały w Sieci, a które ujawniły swoje pełne możliwości dopiero w nowej wersji WWW, jak i zupełnie nowe technologie. Niezwykle ważną rolę w Web 2.0 odgrywa tzw. syndykacja, w której pewien fragment strony internetowej jest udostępniany innej stronie. Z kolei mikroformaty stanowią zbiór rozwinięć języka XHTML, które mają zapewnić większe nasycenie semantyką poszczególnych stron WWW. Usługi sieciowe (serwisy webowe) pozwalają na wzajemne komunikowanie się aplikacji niezależnie od sytemu operacyjnego, języka programowania czy lokalizacji. Na bazie wymienionych rozwiązań powstają aplikacje dla trzeciej generacji WWW, czyli Sieci Semantycznej, oraz narzędzia dla webowych systemów operacyjnych (Web Operating Systems), mających stanowić istotę Web 4.0.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 187, s. 168-178
Keywords: sieć semantyczna; World Wide Web (www); Web 2.0; internet; semantic web service (sws)