Szanse i zagrożenia rozwoju ekonomii społecznej (na podstawie badań) - Waśniewska, Anetta (Opportunities and Hazards of the Social Economy Development (on the Basis of Research), 2011)
Ekonomia społeczna obejmuje różne sfery życia społecznego i gospodarczego. Jej ideą jest pomoc ludziom, a w szczególności przeciwdziałanie wykluczeniom społecznym. Celem referatu jest przedstawienie szans i zagrożeń rozwoju ekonomii społecznej na obszarze podregionu elbląskiego na podstawie przeprowadzonych wywiadów w grupie 76 organizacji pozarządowych. Badanie odbyło się w maju 2010 r. w ramach Obserwatorium Ekonomii Społecznej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 179, s. 358-364
Keywords: ekonomia społeczna; wykluczenie społeczne; organizacje pozarządowe