Ocena projektów informatycznych z perspektywy kategorii niefinansowych - Chomiak-Orsa, Iwona (Evaluation of IT Projects from the Perspective of Non-Financial Categories, 2011)
Współczesne organizacje, podejmując działalność inwestycyjną, dążą do ścisłego opomiarowania wszystkich jej aspektów. W przypadku inwestycji dotyczących realizacji projektów informatycznych zagadnienia związane ze ścisłą oceną przychodów wyrażone w kategoriach finansowych są niezwykle trudne. Toteż poszukuje się ciągle nowych metod oceny, które pozwolą na wieloaspektową ocenę inwestycji w informatykę. Instrumentem pozwalającym na wielokryterialną ocenę inwestycji, zwłaszcza z perspektywy niefinansowej, jest zrównoważona karta wyników.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 187, s. 133-141
Keywords: inwestycje; informatyka; organizacja; strategiczna karta wyników; investment; information science; organisation; balanced scorecard (bsc)