Aplikacja narzędzi kształtowania struktury funkcjonalnej układu lokalnego przez samorząd gminy Marciszów - Zawierucha, Stefan (Application of Instruments Moulding of Local Economy Functional Structure - the Example of Marciszów Commune, 2011)
rtykuł jest studium przypadku kształtowania struktury funkcjonalnej gminy Marciszów przez władze lokalne. We wstępnej jego części autor prezentuje stan tej struktury w 2001 r. Następnie przedstawia narzędzia, jakie stosowały te władze w kolejnych kilku latach, dążąc do zmiany ww. struktury. W końcowej części opisuje zmiany strukturalne gospodarki badanej gminy, jakie nastąpiły do 2009 r.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 179, s. 316-323
Keywords: gmina; struktura funkcjonalna; rozwój lokalny