Szkolnictwo zawodowe w regionie wałbrzyskim - wyniki badania ankietowego - Wiśniewski, Mariusz (Vocational Education in the Region of Wałbrzych - Results of Questionnaire Survey, 2011)
Artykuł przedstawia wyniki badań ankietowych przeprowadzonych w ponadgimnazjalnych szkołach zawodowych regionu wałbrzyskiego. Zestawiono analizę oferty edukacyjnej szkół ze względu na realizowane i planowane do utworzenia w najbliższym czasie kierunki kształcenia. Opisano formy współpracy szkół z małymi i średnimi przedsiębiorstwami regionu, a także dokonano oceny czynników decydujących o przygotowaniu absolwentów do wejścia na rynek pracy oraz wskazano czynniki - bariery ich wejścia na rynek pracy.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 179, s. 303-315
Keywords: szkolnictwo zawodowe; rynek pracy; region