Zastosowanie metod rozpoznawania obrazów w badaniach statystycznych jednostek terytorialnych - Wiśniewski, Edward (Application of Pattern Recognition Methods in Statistical Surveys of Territorial Units, 2011)
Klasyfikacja i grupowanie jednostek terytorialnych mają istotne znaczenie dla prowadzenia badań przestrzennych i analiz porównawczych. Szerokie zastosowanie znajdują tu statystyczne metody wielowymiarowej analizy porównawczej, a w szczególności metody taksonomiczne i czynnikowe. Autor sygnalizuje możliwość wykorzystania metod rozpoznawania obrazów. Obraz określany jest tu jako ilościowy opis obiektu, zjawiska czy procesu. W zadaniu rozpoznawania obrazów chodzi o rozpoznanie przynależności obiektów do pewnych klas. Artykuł zawiera przegląd podstawowych metod rozpoznawania obrazów, istotę zadania rozpoznawania, bardziej szczegółowo omawia metody minimalnoodległościowe oraz analizę przypadku z zastosowaniem omawianej metodologii dla nowych miast województwa zachodniopomorskiego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 179, s. 293-302
Keywords: statystyka; taksonomia; jednostka terytorialna