Odnowa i rozwój wsi w województwie wielkopolskim - studium przypadku gminy Granowo - Uglis, Jarosław; Tratwal-Uglis, Natalia (Village Renewal and Development in Wielkopolska Voivodeship - Granowo Commune Casy Study, 2011)
Wielofunkcyjny rozwój jest jedną z dróg ożywienia społeczno-gospodarczego obszarów wiejskich, które stanowią istotną cześć naszego kraju. Odnowa i rozwój wsi jest działaniem służącym rozwojowi obszarów wiejskich propagowanym przez Unię Europejską, która prowadzi aktywną politykę rozwoju obszarów wiejskich. Celem niniejszego opracowania jest zaprezentowanie wykorzystania środków unijnych na realizację działania "Odnowa i rozwój wsi" w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 na terenie województwa wielkopolskiego, ze szczególnym uwzględnieniem doświadczeń gminnego samorządu terytorialnego w Granowie.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 179, s. 283-292
Keywords: wieś; gmina; rozwój lokalny