Systemy Business Intelligence jako narzędzie wspierające podejmowanie decyzji w przedsiębiorstwach : Przegląd studiów przypadków branży finansowej i energetycznej - Ziora, Leszek (Business Intelligence Systems as a Tool Supporting Decision Making Process in Enterprises. Review of Financial and Energy Branches Case Studies, 2011)
W artykule przedstawiono wykorzystanie systemów Business Intelligence jako narzędzia wspomagającego procesy podejmowania decyzji w przedsiębiorstwach. Zaprezentowano krótką charakterystykę systemów BI, ich konstrukcję oraz podstawowe zastosowania w przedsiębiorstwach różnych branż. Następnie zaprezentowano możliwości wspomagania procesu podejmowania decyzji przez system BI, na przykładzie modelu wspomagania decyzji Business Pressures-Responses-Support. Systemy Business Intelligence mają zastosowanie w wielu branżach, czego dowodem jest zaprezentowanie studiów przypadków z branży finansowej i energetycznej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 187, s. 120-130
Keywords: systemy wspomagania decyzji; systemy business intelligence; podejmowanie decyzji; data miningdecision support systems (dss); business intelligence systems; decision making; data mining