Tradycyjny model rozwoju lokalnej infrastruktury technicznej na przykładzie gmin województwa lubelskiego - Myna, Artur (Traditional Model of Local Technical Infrastructure Development on the Example of Lublin Voivodeship, 2011)
Celem pracy jest przedstawienie tradycyjnego modelu rozwoju lokalnej infrastruktury technicznej, jako konstrukcji teoretycznej stanowiącej syntezę wyników badań empirycznych. Sformułowano hipotezę badawczą, że efektem inwestycji gmin wiejskich jest zmniejszenie różnic w wyposażeniu wsi w sieci wodociągowe. Druga hipoteza zakłada narastanie wewnętrznych dysproporcji w wyposażeniu gmin w kanalizację sanitarną. Wyniki pracy wskazują, że w gminach wiejskich rozwój lokalnej infrastruktury technicznej nie jest zrównoważony.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 179, s. 249-259
Keywords: rozwój; infrastruktura techniczna; gmina