Metoda wyceny wartości zbiorów danych na potrzeby zarządzania cyklem życia informacji - Swacha, Jakub (Method of Data Set Valuation for Information Lifecycle Management, 2011)
W artykule opisano nową metodę wyceny wartości zbiorów danych, która może być wykorzystana na potrzeby zarządzania cyklem życia informacji. Metoda uwzględnia liczbę i moment przeprowadzenia operacji wykonywanych na zbiorach danych w okresie poprzedzającym wycenę w celu określenia relatywnej wartości zbiorów danych przechowywanych w systemie. W stosunku do istniejących metod tego typu proponowana metoda charakteryzuje się prostotą pod względem zarówno koniecznych do wykonania obliczeń, jak i samej implementacji. W artykule omówiono krótko cel opracowania metody, podstawowy obszar jej stosowania (zarządzanie cyklem życia informacji), przeprowadzono dyskusję literatury, opisano samą metodę i przedstawiono przykład jej zastosowania.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 187, s. 108-119
Keywords: wycena; informacja; przetwarzanie danych; zbieranie danych; valuation; information; data processing; data collection