Zastosowanie deskrypcji przestrzennej w narzędziach modelowania biznesowego - Stępniak, Cezary (Applying Spatial Description in Business Modelling Tools, 2011)
W artykule przedstawiono koncepcje wykorzystania deskrypcji przestrzennej w modelowaniu procesów biznesowych. Ujęcie modelowania procesowego powiązano z opisem realizacji procesów oraz wizualizacją ich wyników. Ujęcie problemu przedstawiono w modelu wzajemnych oddziaływań trzech elementów: narzędzi modelowania biznesowego, zintegrowanych systemów informatycznych oraz narzędzi deskrypcji przestrzennej, czyli narzędzi programowych wykorzystujących metodologię stosowaną w systemach informacji przestrzennej do tworzenia map elektronicznych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 187, s. 96-107
Keywords: modelowanie procesów biznesowych; zarządzanie procesowe; system informacji przestrzennej; business process modeling; processing management; geographic information system (gis)