Rola bezpieczeństwa publicznego w funkcjonowaniu i rozwoju Poznania - Bogacka, Emilia (The Role of Public Safety in the Functioning and Development of Poznań, 2011)
Przestępczość jest jednym z najważniejszych problemów społecznych funkcjonowania i rozwoju miast. W Poznaniu, w którym koncentracja przestępczości jest duża, ważne jest podejmowanie działań mających na celu zwiększenie bezpieczeństwa publicznego, co w konsekwencji umożliwi prawidłowe funkcjonowanie i rozwój miasta. W artykule omówiono następujące zagadnienia: 1) zjawisko przestępczości w Poznaniu, 2) poczucie bezpieczeństwa mieszkańców Poznania, 3) finansowanie bezpieczeństwa publicznego w Poznaniu, 4) politykę władz Poznania w zakresie bezpieczeństwa publicznego oraz 5) wybrane programy prewencyjne przestępczości funkcjonujące w Poznaniu.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 179, s. 196-205
Keywords: bezpieczeństwo; miasto; rozwój