Finansowanie zadań związanych z usuwaniem skutków klęsk żywiołowych w jednostkach samorządu terytorialnego województwa dolnośląskiego w 2009 roku - Bal-Domańska, Beata (Financing the Tasks Focused on Removing Aftermath of Calamities in Territorial Self-Government Units of Lower Silesia Voivodeship in 2009, 2011)
Klęski żywiołowe, jakie miały miejsce w ostatnich latach, przyczyniły się do znacznych zniszczeń majątku osób fizycznych, przedsiębiorstw, a także jednostek samorządu terytorialnego, w tym infrastruktury technicznej. Celem artykułu jest prezentacja zakresu finansowania skutków usuwania klęsk żywiołowych w gminach, miastach na prawach powiatu, powiatach i samorządzie wojewódzkim województwa dolnośląskiego w 2009 r.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 179, s. 184-195
Keywords: klęska żywiołowa; odbudowa; samorząd terytorialny