Strategia promocji miasta na przykładzie Szklarskiej Poręby - Raszkowski, Andrzej (Town Promotion Strategy Based on the Example of Szklarska Poręba, 2011)
Artykuł omawia strategię promocji miasta na przykładzie Szklarskiej Poręby. Na wstępie przedstawiono przesłanki tworzenia Strategii Promocji Miasta Szklarska Poręba. Wśród nich na uwagę zasługuje potrzeba ukierunkowania działań promocyjnych w kilkuletnim horyzoncie czasowym, koordynacji aktywności promocyjnej, wzmacniania marki miasta, konkurowania na najwyższym poziomie. W dalszej części przedstawiono wybrane elementy strategii promocji, które mogą wspomagać wypracowanie trwałej przewagi konkurencyjnej, takie jak Kapituła Promocji Miasta Szklarska Poręba, usystematyzowane obszary promocji czy markowe produkty turystyczne miasta.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 179, s. 173-183
Keywords: miasto; promocja; strategia