Oddziaływanie samorządu terytorialnego na rozwój turystyki w gminie - Struś, Mirosław; Kalinowski, Julian (Influence of Local Government on Tourism Development in a Commune, 2011)
Proces decentralizacji administracji publicznej w Polsce sprawił, że samorząd terytorialny stał się odpowiedzialny za rozwój lokalny. Jednocześnie wzrosło znaczenie turystyki, w tym agroturystyki, w rozwoju zrównoważonym gminy. Celem artykułu jest określenie aktualnej roli samorządu terytorialnego w gospodarce turystycznej gminy. W pracy skoncentrowano się na kształtowaniu warunków rozwoju turystyki przez władze gminne. Podkreślono znaczenie planowania strategicznego oraz zwrócono uwagę na miejsce turystyki w strategiach rozwoju gmin. Szczególną uwagę poświęcono działaniom z zakresu marketingu terytorialnego, a zwłaszcza kształtowaniu wizerunku gminy. Analizie poddano również finansowanie rozwoju turystyki, w tym ze środków unijnych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 179, s. 154-161
Keywords: turystyka; samorząd terytorialny; rozwój lokalny