Zarządzanie procesowe w samorządzie terytorialnym - Hermaszewski, Jarosław (Process Management in Territorial Self- -Government, 2011)
Prezentowany artykuł porusza zagadnienia związane z procesowym podejściem do zarządzania. Autor starał się wykazać, że zrozumienie związków przyczynowo-skutkowych w poszczególnych działaniach samorządu terytorialnego może zwiększyć efektywność jego funkcjonowania. Zarządzanie procesowe w samorządzie terytorialnym staje się koniecznością z racji coraz większych obowiązków nakładanych na samorządy oraz ograniczonych zasobów pieniężnych. Zwiększenie efektywności gospodarowania środkami pieniężnymi można uzyskać poprzez wnikliwą analizę działań, wprowadzenia mierników ich oceny oraz sprawnego systemu kontroli.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 179, s. 145-153
Keywords: zarządzanie publiczne; zarządzanie procesowe; samorząd terytorialny