Pojęcie i rola kontroli zarządczej w jednostkach samorządu terytorialnego - nowe regulacje ustawowe - Ćwieląg, Krzysztof (The Notion and Role ofMmanagerial Control in Self- -Government Units - New Statutory Regulations, 2011)
Ustawa z dnia 27 sierpnia 2009 r. o finansach publicznych wprowadziła pojęcie kontroli zarządczej oraz określiła zadania i obowiązki kierujących jednostkami sektora finansów publicznych (w tym kierowników jednostek samorządu terytorialnego), wynikające z konieczności jej wdrożenia. Ratio legis ustanowienia kontroli zarządczej to przedefiniowanie modelu zarządzania samorządową gospodarką finansową i ukierunkowanie jej na osiąganie celów oraz realizację zadań stojących współcześnie przed samorządem terytorialnym w Polsce. Prawidłowo wdrożone procedury kontroli zarządczej stwarzają możliwość poprawy efektywności gospodarowania środkami publicznymi jednostek samorządu terytorialnego (j.s.t.), zwłaszcza w zakresie zwiększenia skuteczności realizacji zadań, na które zostały one przeznaczone.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 179, s. 133-144
Keywords: kontrola zarządcza; samorząd terytorialny; efektywność