Postawy przedsiębiorstw z sektora MŚP wobec szarej strefy - Stos, Daniel (Attitude of Enterprises From Small and Medium-Sized Sector Towards Grey Zone, 2011)
Celem opracowania jest przedstawienie wybranych aspektów funkcjonowania tzw. szarej strefy (grey economy, shadow economy) na poziomie przedsiębiorstw, w szczególności analiza zróżnicowania zachowań szarostrefowych w zależności od charakteru ich otoczenia. Takie charakterystyki otoczenia jak lokalizacja (wielkie aglomeracje, średnie miasta, obszary słabo zurbanizowane), intensywność współpracy z otoczeniem, rozmiary rynku (lokalny, regionalny, globalny) oddziałują na zachowania przedsiębiorców, w tym również w dziedzinie specyfiki i zakresu działalności w szarej strefie.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 179, s. 122-132
Keywords: małe i średnie przedsiębiorstwa; szara strefa; przedsiębiorca