Nowe czy nowoczesne koncepcje zarządzania w jednostkach samorządu terytorialnego? - Niedziółka, Monika (New or Modern Concepts of Management in the Local Government's Units?, 2011)
Współcześnie coraz wyższe wymagania obywateli sprawiają, że władze samorządowe nie mogą tylko poprawnie wykonywać swoich ustawowych obowiązków i zadań, ale muszą funkcjonować w sposób efektywny i skuteczny. W związku z tym coraz częściej wykorzystują instrumenty i koncepcje z powodzeniem już stosowane w jednostkach komercyjnych. Dla samorządów są to jednak narzędzia nowe, świadczące o ich nowoczesnym podejściu do zarządzania jednostką terytorialną. Celem niniejszego opracowania jest przedstawienie nowych koncepcji i instrumentów wykorzystywanych w polskich jednostkach samorządowych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 179, s. 99-108
Keywords: zarządzanie; nowoczesność; samorząd terytorialny