Perspektywy prowadzenia działalności gospodarczej przez samorząd terytorialny - Brol, Marcin (Perspectives of Conducting Business Activity by Local Government, 2011)
Celem artykułu jest próba odpowiedzi na pytanie: czy samorząd terytorialny powinien mieć większe możliwości prowadzenia działalności gospodarczej? Problem dotyczy tego, czy jednostki samorządu terytorialnego powinny mieć większe możliwości tworzenia spółek prawa handlowego i w konsekwencji - działania na rynkach prywatnych. Zdaniem autora nie jest to konieczne. W opracowaniu postawiono tezę, że zwiększenie możliwości tworzenia przez samorząd terytorialny spółek prawa handlowego może doprowadzić do tworzenia podmiotów gospodarczych o uprzywilejowanej pozycji w stosunku do innych podmiotów rynkowych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 179, s. 81-88
Keywords: działalność gospodarcza; samorząd terytorialny; spółka prawa handlowego