Działalność parków narodowych jako czynnik rozwoju lokalnego - wybrane aspekty - Kruk, Hanna (National Parks' Activities as a Factor of the Local Development, Selected Aspects, 2011)
Nadrzędnym celem parków narodowych jest ochrona przyrody i kultury. Z tego względu działalność gospodarcza na ich terenie nie może wpływać negatywnie na ich walory. Dlatego też często obszary tego typu są postrzegane z jednej strony jako atrakcyjne, a z drugiej - jako przeszkoda w rozwoju gospodarczym regionu. Celem artykułu jest przedstawienie wyników badań dotyczących zadań realizowanych w parkach narodowych w latach 2007-2009 w zakresie relacji między parkami a społecznościami lokalnymi.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 179, s. 71-80
Keywords: park narodowy; rozwój lokalny; społeczność lokalna