System zarządzania nieruchomościami stanowiącymi własność i współwłasność gminy - Kłosowski, Sławomir (Management System of Properties of Local Authorities Awnership and Joint Ownership, 2011)
Celem artykułu jest analiza procesu zarządzania nieruchomościami oraz form organizacyjno-prawnych i struktury organizacyjnej podmiotów zarządzających nieruchomościami. W pierwszej części przedstawiono istotę i elementy proces zarządzania w relacji z procesem zarządzania nieruchomościami. Część druga przedstawia formy organizacyjno-prawne podmiotów zarządzających nieruchomościami, trzecia - strukturę organizacyjną podmiotu zarządzającego mieszkaniowym zasobem gminy, a także analizę aspektów finansowych procesu funkcjonowania wspólnoty mieszkaniowej z udziałem gminy.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 179, s. 63-70
Keywords: zarządzanie publiczne; nieruchomość; gmina