Warsztaty jako metoda konsultacji społecznych w procesie lokalnego planowania strategicznego - Sztando, Andrzej (Workshops as a Method of Social Consultancy in the Process of Local Strategic Planning, 2011)
Artykuł poświęcony jest problematyce planowania strategicznego w jednostkach samorządu lokalnego. Na podstawie przeprowadzonych badań autor definiuje pojęcie konsultacji społecznych jako takich, a następnie konsultacji społecznych w lokalnym planowaniu strategicznym. Prócz tego analogicznie, dualnie definiuje kategorię warsztatów strategicznych, a także identyfikuje cel główny i cele cząstkowe warsztatowych konsultacji społecznych, ich typowy przebieg i kluczowe cechy oraz najczęściej popełniane w tym zakresie błędy i zjawiska niesprzyjające ich prawidłowemu przeprowadzeniu.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 179, s. 51-62
Keywords: warsztaty; planowanie strategiczne; gmina