Formy organizacyjno-prawne aktywności gospodarczej gmin - regulacje legislacyjne i praktyka samorządów - Głuszczuk, Dariusz (Organisational and Legal Forms of Economic Activity of Communes - Legislative Regulations and Local Self-Government Practice, 2011)
Podmioty gospodarcze, które są własnością lub współwłasnością gminnych wspólnot samorządowych, mogą funkcjonować w różnych formach organizacyjno-prawnych, ale ich wybór nierzadko wiąże się z rozwikłaniem zawiłych przepisów prawa. Wykładnia tych regulacji określa dostępne rozwiązania, uzależniając je od sfery aktywności gospodarczej i/lub struktury własności. Równie istotne, samorządowe kryteria identyfikacji właściwej formy organizacyjno-prawnej koncentrują się na: zakresie odpowiedzialności budżetowej, źródłach finansowania działalności bieżącej i rozwojowej, procedurach i kosztach funkcjonowania oraz problemie dochodowości (rentowności) tworzonych lub przekształcanych przedsiębiorstw.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 179, s. 42-50
Keywords: podmiot gospodarczy; forma organizacyjno-prawna; gmina