Degradacja i rewitalizacja przestrzeni miejskiej - Obrębalski, Marek (Degradation and Revitalization of Urban Areas, 2011)
Obecnie w wielu miastach można zaobserwować niepożądane i destrukcyjne procesów w sferze ekonomicznej, przestrzennej i społecznej, których następstwem jest potrzeba formułowania i wdrażania kompleksowych programów rewitalizacji przestrzeni miejskiej. Programy rewitalizacji objęły wiele miast w Polsce i są realizowane najczęściej na obszarach staromiejskich oraz poprzemysłowych i pomilitarnych. W praktyce realizowane są różne strategie rewitalizacji miejskiej. Ich cele, zakres podejmowanych działań, stopień uczestniczenia w nich mieszkańców oraz lokalizacja obszaru rewitalizacji są najważniejszymi kryteriami różnicującymi te strategie.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 179, s. 23-34
Keywords: degradacja; rewitalizacja; przestrzeń; miasto