Kapitał przedsiębiorczy jako czynnik rozwoju lokalnego - Stachowicz, Jan; Knop, Lilla (Entrepreneurial Capital as a Factor of Local Development, 2011)
W artykule podjęty został problem budowania i rozwijania lokalnego przedsiębiorczego kapitału, który zapewnia i buduje określony poziom samoorganizacji procesów wiedzy w społeczności lokalnej. Szczególną uwagę zwrócono na rolę kapitału przedsiębiorczego w rozwoju tych lokalnych systemów, które traktowane są jako słabo rozwinięte lub wręcz wykluczone. Zaprezentowane przykłady wskazują, że sytuacje kryzysowe stały się wyzwaniem, a aktywność ludzi, ich kompetencje i wyznawane wartości dały podstawy do budowy nowych potencjałów.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 179, s. 11-22
Keywords: kapitał; przedsiębiorczość; rozwój lokalny