Proces rozprzestrzeniania się przedsiębiorstw z kapitałem zagranicznym w Polsce w latach 1976-2008 - Popławski, Maciej (Foreign capital companies expansion process in Poland from 1976 to 2008, 2011)
Opracowanie obejmuje analizę procesu rozprzestrzeniania się przedsiębiorstw z udziałem kapitału zagranicznego w Polsce w dwóch historycznie uzasadnionych fazach, obejmujących lata 1976-1988 oraz 1989-2008. W obydwu fazach, przyjmując za kryterium wartość kapitału zagranicznego oraz liczbę spółek z kapitałem zagranicznym, dają się wyodrębnić poszczególne etapy ich rozprzestrzeniania się w regionach kraju.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 180, s. 295-308
Keywords: migracja kapitału zagranicznego; spółki z kapitałem zagranicznym; bezpośrednie inwestycje zagraniczne