Partner prywatny jako „nowe” ogniwo rozwoju społeczno--gospodarczego regionu - Rynio, Dorota (Private partner as a “new” link of social-economic region development, 2011)
Decentralizacja funkcji państwa i poszerzony zakres zadaniowy wymagają zwiększonych nakładów finansowych. Jednostki terytorialne, chcąc wywiązać się z nakładanych na nie obowiązków, starają się w odpowiedni sposób dokonać podziału zasobów, jednak często samodzielnie nie są w stanie tego zrealizować za względu, m.in. na: barierę finansową, organizacyjną, czasową, braku zasobu ludzkiego, prawną. Jedną z możliwości wsparcia realizacji zadań publicznych stwarza partnerstwo publiczno-prywatne. Zadaniem wspólnych działań sektora publicznego i prywatnego jest wspomaganie procesu inwestycyjnego w regionie. Niezależnie od działu, którego przedsięwzięcia dotyczą, partnerstwo publiczno-prywatne powinno przynieść dodatkowe korzyści nie tylko podmiotom współtworzącym partnerstwo, ale również regionowi.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 180, s. 274-282
Keywords: partnerstwo publiczno-prywatne; rozwój społeczno-gospodarczy; region