Inwestycje zagraniczne w województwie opolskim przed i po akcesji Polski w struktury Unii Europejskiej - Poskart, Robert (Foreign investments in Opole Voivodeship before and after the Polish accession to the European Union, 2011)
Artykuł opisuje problematykę związaną z atrakcyjnością inwestycyjną województwa opolskiego, będącego obecnie najmniejszym w kraju. Ze względu na wielkość, a także sąsiedztwo z województwami śląskim i dolnośląskim, województwo opolskie jest regionem o średniej atrakcyjności inwestycyjnej dla kapitału zagranicznego. Pomimo słabych stron posiada jednak liczne przewagi konkurencyjne, silne strony w stosunku do innych regionów kraju, m.in. najwyższy w Polsce poziom dochodów rozporządzalnych i konsumpcji w przeliczeniu na 1 mieszkańca (efekt migracji zarobkowych), co może skutkować podwyższeniem jego atrakcyjności inwestycyjnej w przyszłości.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 180, s. 265-273
Keywords: inwestycje zagraniczne; atrakcyjność inwestycyjna; region; województwo opolskie