Transfery międzynarodowe w warunkach wychodzenia z kryzysu - Żukrowska, Katarzyna (International Transfers in the Process of Coming Out of the Crisis, 2011)
W opracowaniu przedstawia się zróżnicowane reakcje w poszczególnych grupach państw na kryzys 2007/2008. Byłoby to nawet uzasadnione, gdyby zastosowana polityka była podobna w poszczególnych grupach państw, reprezentujących podobny poziom rozwoju. Nie zawsze jednak obserwowano taką prawidłowość. Udowadnia się tu, że zastosowana polityka była często mało efektywna, o czym decydowało stosowanie rozwiązań, które w przeszłości stosowano w warunkach systemów gospodarczych narodowych i zamkniętych, a nie międzynarodowych i otwartych. W tekście stwierdza się, że relatywnie małemu spadkowi PKB towarzyszył głęboki spadek międzynarodowych obrotów handlowych i BIZ. Odnotowane spadki w tych trzech dziedzinach rozłożyły się nierówno między trzy grupy państw i ich systemy gospodarcze: rozwinięte, wschodzące i rozwijające się.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 197, s. 256-268
Keywords: gospodarka światowa; transakcje międzynarodowe; kryzys gospodarczy; world economy; international transactions; economic crisis