Logistyka międzynarodowa i jej podmioty - Wincewicz-Bosy, Marta (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2011)
W artykule przedstawiono pojęcie logistyki międzynarodowej jako składowej nauki logistyki. Współcześnie jest to jeden z najbardziej dynamicznie rozwijających się obszarów funkcjonowania podmiotów gospodarczych, a jej wpływ na efekty działalności przedsiębiorstw czy korporacji międzynarodowych jest bezsprzeczny. Szczególną rolę w rozwoju logistyki odgrywają państwa i ugrupowania integracyjne, tworząc nie tylko infrastrukturalne warunki realizacji funkcji operacyjnych i strategicznych, ale umożliwiając także działalność w sferze międzynarodowej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 197, s. 244-255
Keywords: logistyka; przedsiębiorstwo; logistyka międzynarodowa; logistics; enterprises; international logistics