Światowa Wystawa Expo 2010 w Szanghaju "Lepsze miasto - lepsze życie" - Wiktor, Zbigniew (The 2010 World Expo in Shanghai "Better City - Better Life", 2011)
Światowa Wystawa Expo w Szanghaju funkcjonowała od 30 kwietnia do 31 października 2010 r. Odbywała się pod ogólnym hasłem: "Lepsze miasto - lepsze życie" i poświęcona była różnym aspektom urbanizacji we współczesnym świecie. Wzięło w niej udział 246 podmiotów, w tym 189 państw i 57 korporacji międzynarodowych, prezentujących największe osiągnięcia w dziedzinie rozwoju przemysłu, nauki, kultury, ochrony środowiska naturalnego i jakości życia, szczególnie w środowisku miejskim. Przedstawiono 1100 projektów i eksponatów z zakresu nauki i technologii, odbyło się tysiące spotkań biznesowych, naukowych, inżynieryjno-technologicznych itp.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 197, s. 233-243
Keywords: rozwój gospodarczy; urbanizacja; wystawy; economic development; urbanisation; exhibitions