Działalność innowacyjna w gospodarce światowej w warunkach globalnego kryzysu - Weresa, Marzenna Anna (Innovation in the World Economy During the Global Crisis, 2011)
Celem artykułu jest ocena wpływu globalnego kryzysu ekonomicznego na innowacyjność przedsiębiorstw. Analiza porównawcza dynamiki nakładów na działalność badawczo-rozwojową wykazała, że relatywnie największym osłabieniem dynamiki wydatków na działalność badawczo-rozwojową i innowacyjną charakteryzowały się firmy z Japonii i USA, w stosunkowo zaś wolniejszym tempie ograniczały swoje budżety badawcze przedsiębiorstwa europejskie. Przeciwną niż w krajach rozwiniętych tendencję zmian wydatków na B+R odnotowano w przedsiębiorstwach z tzw. rynków wschodzących.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 197, s. 224-232
Keywords: innowacje; innowacyjność przedsiębiorstw; rozwój; kryzys gospodarczy; innovations; enterprise innovation; development; economic crisis